Realisatie
2007
Stichtingskosten c.a.
€ 3.000.000
Huurder
Stichting Avelijn
Huurperiode
20 jaar

Project Vertrouwde agrarische omgeving in Markelo

Zorgboerderij Rohaan

Deze voormalige boerderij in Markelo, aan de rand van het landgoed Weldam, is in 2007 omgebouwd tot een wooninstelling met ondersteunende voorzieningen en twee appartementengebouwen. Zorgboerderij Rohaan biedt onderdak aan 30 bewoners van Stich¬ting Aveleijn en is daarmee één van de grootste zorgboerderijen van Nederland. De bewoners kunnen hier zowel overdag als ’s nachts kunnen verblijven.

De cliënten van Stichting Aveleijn die wonen in zorgboerderij Rohaan zijn mensen met een agrarische achter-grond. Op deze boerderij kunnen ze dus wonen en werken in een omgeving die voor hen vertrouwd is.

Zorgboerderij Rohaan is een 24-uursvoorziening met vier woongroepen, een behan¬delgroep en crisisplaatsen. Er wonen jongvolwassenen met een bijzondere hulpvraag. Elke groep heeft een eigen inloopruimte en terras. In de vier woongroepen hebben de bewoners elk hun eigen appartement met woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. De bewoners van de behandelgroep en de crisisplaatsen beschikken over een eigen woon-/slaapappartement.

Zorgboerderij Rohaan heeft een aparte groep met plaats voor zes bewoners. Deze bewoners hebben specifieke behandeling nodig om hun eigen leven naar wens te kun¬nen vormgeven. Ze hebben allemaal een eigen specifieke hulpvraag, zoals hulp bij verslavingsproblemen of het onder controle krijgen van agressie.

Op de zorgboerderij is van alles te doen. De dagbesteding bestaat uit onder andere werken in de tuin, het verzorgen van de dieren, het onderhouden van een wandelroute in de omgeving of meedoen aan creatieve activiteiten. Ook bestaat er de mogelijkheid voor industrieel werk. Afhankelijk van de vraag van de bewoners wordt dagbesteding extern of op de zorgboerderij zelf aangeboden. Bewoners kunnen op Rohaan ook een eigen moestuintje aanleggen en onderhouden.